Mitt liv, sökandet efter kärleken och musiken

Direktlänk till inlägg 10 augusti 2015

Prostatit

Av Mr X - 10 augusti 2015 18:45

Jag har tänkt ett tag att jag ska skriva om prostatit som jag lider av. Med tanke på att 1 man på 20 får det någon gång under livet är det en ganska vanlig sjukdom och då det bl.a kan påverka sexlivet tror jag det kan vara av intresse att veta mer om det för såväl män som kvinnor.


Vad är då prostatit?

Jo det är ett samlingsnamn för problem relaterade till prostatan. Oftast är det resultatet av en inflammation i prostatan orsakad av bakterier men det kan också komma av andra okända anledningar. Prostatit smittar inte och av uppenbara skäl kan enbart män få det. Det finns en akut och en kronisk variant. Den akuta kommer plötsligt med mycket symptom och kan oftast behandlas bra med antibiotika. Den kroniska som jag lider av är mer vanlig och svårare att behandla. Man kan ha det i alltifrån månader till år.


Typiska symptom är värk i nedre delen av ryggen, smärta i penis/testiklarna, smärta vid utlösning samt ibland svårigheter att urinera eller ett behov av att kasta vatten oftare än vanligt.


För att då kortfattat sammanfatta min historia: Jag fick prostatit för över 3 år sedan. Det första året var det värsta för mig. Jag hade nästan dagligdags värk i ryggen och värk i pungkulorna. Plötsligt behövde jag gå på toaletten mycket oftare. Förr har jag kunnat gå i princip en hel dag utan att kissa men nu behövde jag gå minst varannan timme. Många gånger var det dock svårt att kunna kissa. Det kändes som att det tryckte på och att jag behövde göra det men det gick inte. Fick vänta och vänta på att det då och då skulle komma en svag stråle. Jag upplevde också mycket sveda i samband med att jag urinerade.


Det här var problem jag levde med dagligdags och som var rätt jobbiga. Men jag märkte snart också andra problem som kom och gick. Ibland när jag hade stånd fick jag ont i min penis. Det kunde plötsligt hugga till av smärta. Och oftast när jag fick utlösning gjorde det väldigt ont. Svårt att förklara smärtan men det kändes som att pc-muskeln krampade och drog ihop sig alldeles för hårt vilket var mycket smärtsamt. Det här var helt förödande för min sexlust. Från att ha sett onani och sex som något skönt som jag gärna ägnade mig åt började jag frukta det. Undvek sex, undvek att onanera. Ibland kunde det gå veckor och när jag väl ägnade mig åt något var jag nästan rädd för att komma då jag inte visste om det skulle göra väldigt ont.


Jag fick prova antibiotika en gång men det hjälpte inte mycket. På den här tiden var jag fortfarande mer skeptisk till mediciner överlag så jag provade aldrig något annat. Tänkte att jag får lära mig leva med det här och härda ut helt enkelt.


Vändpunkten för mig började komma efter det första året. Då minskade den dagliga smärtan i ryggen och i pungkulorna till en punkt där de nästan helt försvann. En annan sak som kom att hjälpa mig väldigt mycket var den dag jag upptäckte att värme och stimulering av de nedre regionerna gjorde att det kändes mycket bättre. Jag började använda en massagedyna dagligdags och såg också till att klä mig varmare under höst/vinter/vår.


En tredje sak som hjälpt mig är när jag hittade studier som visade på att regelbundna utlösningar är väldigt hjälpsamt för män med prostatit. De flesta upplever en förbättring av sitt tillstånd om de får utlösning minst ett par gånger i veckan. Jag började att onanera mer och trots att det var jobbigt i början märkte jag att det hjälpte på lång sikt. Ibland kunde jag få orgasm utan att känna någon smärta alls. Och den spontana värken i pung/penis minskade också.


Idag har jag kommit till en punkt där om jag tar hand om mig själv på rätt sätt så kan jag leva någorlunda symptomfritt i perioder. Det kommer och går i skov men jag kan ha veckor eller månader då jag inte känner av prostatiten särskilt mycket. De enda problemen som helt kvarstår och inte verkar bli bättre är dels att jag måste kissa mycket oftare samt också att det ibland är svårt att kissa.


Jag får skatta mig lycklig som kan leva så pass normalt och i perioder smärtfritt som jag kan. Även om jag börjar undra om mina problem helt kommer läka ut någon gång när det nu har gått över 4 år sedan jag fick dem så kan jag acceptera att leva på det här sättet livet ut om det krävs.


Trots att det är en så pass vanlig sjukdom finns det många som inte vet något om den och förståelsen är inte alltid så bra har jag märkt. En del tycker t ex att det är underligt att jag behöver gå på toa så ofta. Det irriterar folk om man är ute och gör saker. De förstår inte hur det trycker på och det kan upplevas som att blåsan håller på att sprängas.


En annan sak som kan vara svår att förstå är hur sexlusten kan påverkas. Att den dels kan gå ner väldigt mycket om man har mer besvär, särskilt i början. Att man kan undvika sex. Men också det här med att det är viktigt att få regelbunden utlösning. Mitt ex kunde inte få in det i sin skalle trots att jag visade henne flera studier. Hon förstod inte att jag t ex kunde få jätteont efteråt om vi höll på och strulade lite och jag hade stånd en längre tid utan att det blev sex eller utlösning på annat sätt efteråt. Vi var inte jättekompatibla sexuellt redan från start då hon hade mindre lust än vad jag har och det blev inte bättre av min prostatit då hon trodde jag använde det som en ursäkt för att få mer sex. Det var ju lätt för henne att tro, det var ju inte hon som fick uppleva den äckliga smärtan efteråt.


Så till er män som har prostatit och ramlar på den här bloggen, nyckelord är värme och regelbundna utlösningar. Prova massagedyna som jag gjort eller kanske värmefilt. Ta varma bad om ni har badkar. Se till att klä er ordentligt. Och sök hjälp för det finns olika mediciner man kan få prova på. Var inte envis och tänk att ni ska klara er själva som jag gjorde. Och till er kvinnor som är tillsammans med män med prostatit: Var förstående och stötta dem. Bli inte irriterade bara för att ni inte själv har upplevt det och inte vet hur det påverkar ens liv. Om deras sexlust dalar, hjälp dem att övervinna olusten och obehaget. Ta mer initiativ. Istället för att låta det bli något som kommer emellan er, gör något positivt av det. Se det som en morot att vara mer intima med varandra. Sex är underbart och bra för båda två, inte enbart på det fysiska planet men också för psyket, för er allmänna hälsa samt inte minst för förhållandet och att hålla igång glöden ;-)


Jag hoppas att mina erfarenheter kan hjälpa någon annan i samma situation. Skulle det vara någon som läser som har mer frågor eller vill ha fler tips är ni välkomna att lämna en kommentar eller skriva en fråga till mig.

 
 
Tuula

Tuula

11 augusti 2015 15:22

Det känns lite som att prostatit påminner om urinvägsinfektion. I och med att man kissar massor med gånger & att det kommer småskvättar endast. Kan det ha med det att göra, att man haft en urinvägsinfektion som tyvärr gått för långt?

http://midnightpoison.bloggplatsen.se

Mr X

12 augusti 2015 18:39

Ja de har en del likheter. Men jag tror inte att det är det som är grundorsaken utan på något vis bara så har prostatan blivit inflammerad och då blir det så här.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mr X - 20 augusti 2015 22:01


Fast större delen av min skoltid inte var något att hänga i julgranen precis så händer det ändå att jag saknar den ibland. De stunder som var bra, när man släppte allt annat och bara umgicks med sina polare och hittade på en massa tokigheter. Eller d...

Av Mr X - 20 augusti 2015 01:00

Jag känner att jag allra sista tiden har kommit in i en fas där jag ifrågasätter mitt liv och vad jag vill göra med det. Det är en lustig känsla för det är ju lätt hänt att man tänker att "det här är jag och det här är vad jag vill göra". Man tror at...

Av Mr X - 16 augusti 2015 19:15


I helgen har jag mest tagit det lugnt och inte gjort så mycket egentligen.Var en sväng till stranden igår lördag - blir nog en av de sista gångerna det här året gissar jag för snart sätter väl kylan in. Det var en hel del folk där när det var så varm...

Av Mr X - 14 augusti 2015 21:30

Jag har aldrig brytt mig särskilt mycket om mitt utseende. Visst fixar jag med det ibland - och visst händer det att jag ibland kan tänka att jag skulle hellre skulle ha velat se ut på si eller så sätt gentemot hur jag faktiskt gör. Men det är ingen ...

Av Mr X - 12 augusti 2015 19:00

Eller nej, det är jag ju redan. Skulle göra en grej hos läkaren idag och medan jag väl kan ha en förhållandevis lugn inställning när jag är med andra till läkare eller sjukhus så fullkomligt avskyr jag att vara där själv. Och blir stissig och orolig ...

Presentation


Jag bloggar om mitt liv, om sökandet efter kärleken och allt därimellan! (För att förtydliga, det är inte jag på profilbilden)

Fråga mig

2 besvarade frågor

Omröstning

Vad fastnar du först för hos en kille/tjej?
 Ögonen
 Läpparna
 Händerna
 Rösten
 Kroppen (muskler, mage mm)
 Kroppen (bröst, rumpa mm)
 Fastnar inte direkt. Utan mer personligheten/sättet
 Annat

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards